Accesare Raspberry Pi prin portul USB

Accesare Raspberry Pi prin portul USB

În colecția mea de microcomputere Raspberry Pi am și câteva Raspberry Zero. Cei ce le cunosc știu că ele au precedat apariția lui Raspberry Pi Zero W. RPi Zero nu are conexiune wireless și nici ethernet. Acest lucru limitează posibilitățile de lucru. Evident, există și variante prin care se poate elimina acest inconvenient. Prin conectarea unui adaptor wireless sau ethernet pe portul USB se poate efectua o conexiune la rețea.

RPi Zero are două porturi micro USB. Dar, din aceste două porturi, RPi folosește unul doar pentru alimentare. Pe acest port nu există conexiune de date. Pe cel de-al doilea port, RPi are și power-ul, și datele.

Azi vreau să vedeți cum ne putem conecta la un RPi Zero folosind doar cel de-al doilea port micro USB, un calculator (laptop), un cablu USB și, evident, RPi Zero.

Pentru început

În primul rând, avem nevoie de un card micro SD cu sistemul de operare Raspbian scris pe acest card. Într-un alt articol am detaliat cum se face această instalare. Dacă nu știi cum, te poți uita aici Instalare Raspbian – 7Hub. După ce ai sistemul de operare scris pe cardul micro SD, lasă cardul conectat încă la calculator/laptop. Vom edita câteva fișiere care sunt pe card.

IMPORTANT!!!

Pentru editarea am să folosesc Notepad++. Îl poți descărca de pe site-ul Notepad++: Downloads | Notepad++ (notepad-plus-plus.org) . Din păcate, Notepad preinstalat pe Windows strică formatarea fișierelor, lucru ce poate face inutilizabile fișierele care trebuie editate. De asemenea, atenție foarte mare când editați aceste fișiere, pentru că, dacă stricăm formatarea chiar și cu un simplu spațiu, aceste fișiere nu vor fi citite de sistem și nu va funcționa conectarea la RPi.

Editarea fișierelor

Primul fișier pe care am să îl editez este config.txt. Acest fișier este, dacă vrei o asemănare, un fel de BIOS. Raspberry își ține configurația BIOS-ului în acest fișier. Acum, deschide fișierul cu Notepad++ și, după ultima linie de text, pune o linie goală și adaugă:

dtoverlay=dwc2 

și încă o linie goală după comanda de mai sus.

Următorul fișier pe care îl voi edita este cmdline.txt. Îl voi deschide, de asemenea, cu Notepad++ și, după secțiunea numită rootwait, voi pune un spațiu și adaug:

modules-load=dwc2,g_ether 

Rezultatul ar trebui să arate cam așa:

rootwait modules-load=dwc2,g_ether quiet 

Asta a fost tot ce a trebuit să editez.

Ultimul lucru care mai trebuie făcut cu acest card este să adaug un fișier text, gol, cu numele ssh. Atenție la faptul că acest fișier nu are extensie. Dacă fișierul arată ssh.txt, nu va merge conectarea prin ssh. Mai multe detalii poți să citești în articolul Headless Raspberry Pi – 7Hub .

Conectarea la RPi

Am pus cardul micro SD în RPi zero și l-am conectat la calculator.

Dacă am făcut totul corect, ar trebui să am în Network Connection o nouă conexiune Ethernet cu statusul Unidentified Network, pe portul USB. Pentru a mă putea conecta la RPi voi folosi aplicația Putty, care poate fi descărcată de pe site-ul https://www.putty.org/ .

Pentru a inițializa conexiunea via ssh voi scrie în câmpul Host Name (or IP address) pi@raspberrypi.local . Se poate observa că am folosit Host Name-ul de la RPi, nu adresa IP, pentru că nu o știu încă

E posibil să nu funcționeze conectarea de prima dată. Acest lucru se întâmplă doar pe calculatoarele cu Windows și poate fi din cauză că nu este instalat driver-ul ce permite conectarea. Este nevoie de instalarea unui driver Remote Network Driver Interface Specification. Acesta poate fi căutat pe google, dar, pentru a ușura un pic treaba, îl poți descărca de aici https://github.com/7hubit/Raspberry-USB-connection/blob/main/mod-duo-rndis.zip .

Ce este RNDIS?

RNDIS este protocol proprietar Microsoft ce se folosește în special cu dispozitive USB. Practic creează o conexiune virtuală pe majoritatea versiunilor de Windows. Eu am făcut această instalare și configurare pe Windows 10 Pro. Este posibil ca pe alte versiuni să nu funcționeze.

Instalare RNDIS

Pentru a instala driver-ul pentru conexiunea USB, va trebui să mergi în Device Manager și în secțiunea Ports (COM & LPT) vei găsi un dispozitiv conectat pe un port COM.

Va trebui să dai click dreapta pe acel dispozitiv și să alegi Update driver. În fereastra care va apărea vei alege Browse my computer for drivers. Imediat ce vei selecta calea către folder-ul unde ai salvat driver-ul acesta se va instala și te poți conecta la RPi Zero.

O dată conectat la RPi Zero am să rulez comanda:

sudo raspi-config 

și am să efectuez configurarea inițială așa cum am mai spus și în articolul Configurare Raspbian – 7Hub .

Dacă aveți întrebări, nu ezitați să îmi scrieți!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!