Configurare Raspbian

Configurare Raspbian

Configurare inițială Raspbian

Am văzut în articolele anterioare cum putem scrie o imagine cu sistemul de operare Raspbian pe un card micro SD și am învățat să facem și o configurare headless. Acum vreau să vă arat cum se face o configurare inițială pentru Raspbian. Configurarea se poate face ori prin intermediul interfeței grafice (GUI), așa cum am văzut în articolul legat de scrierea imaginii Raspbian, ori prin interfața text (CLI). Având în vedere că avem un Raspberry Pi configurat headless cu serviciul SSH activat, vom continua prin a face configurarea prin intermediul interfeței text.

Ce avem nevoie?

În primul rând avem nevoie de un Raspberry Pi cu sistemul de operare instalat așa cum am arătat în articolele anterioare. 

Apoi avem nevoie ca acel Raspberry să fie conectat în rețea, ori prin cablu de rețea (ethernet) ori prin wireless.

În ultimul rând avem nevoie de Putty sau SuperPutty prin care ne vom conecta la Raspberry și vom face configurarea.

Conectarea la Raspberry

Presupun că știm adresa IP a Rasberry-ului. Dacă nu, puteți găsi în acest articol cum se poate afla.

De reținut este faptul că user-ul și parola implicite pentru orice instalare de Raspbian sunt: pi – pentru username sau login as și raspberry – pentru parolă. În imaginea de mai jos puteți vedea cum vă puteți conecta cu Putty.

După introducerea utilizatorului și a parolei veți fi întâmpinați de o fereastră similară cu cea de mai sus. 

Rularea comenzilor

Veți observa linia cursorului că este de forma pi@raspberry:~ $ ; acest lucru ne spune că suntem conectați cu un cont de utilizator (pi), ceea ce este corect, dar din păcate nu vom putea rula comenzile necesare, acestea având nevoie de drepturi elevate pentru a putea fi rulate. Rularea cu drepturi elevate poate fi făcută pas cu pas, tastând în fața comenzii sudo. Sudo spune sistemului să ruleze comanda cu drepturi elevate. O variantă mai simplă ar fi să spunem sistemului să ruleze comenzile direct ca root, fără a adăuga la fiecare comandă sudo în față. Acest lucru se face prin executarea comenzii sudo su, ce va permite ca toate comenzile să fie rulate ca utilizator cu drepturi elevate până când vom ieși din acest mod. Ieșirea se face executând comanda exit. Observați mai jos modificarea cursorului în root@raspberry:/home/pi# .

Raspberry Pi Software Configuration Tool (raspi-config)

Raspberry vine cu un utilitar ce ne va face munca mult mai ușoară pentru a face această configurare. Spre deosebire de utilitarul de configurare din interfața grafică, utilitarul din interfața text permite efectuarea unor configurații mai detaliate. Pentru a deschide acest utilitar vom rula comanda raspi-config și apăsăm Enter.

1. Change User Password

Pentru început vom schimba parola. Apăsăm Enter de la tastatură și vom fi atenționați printr-o nouă fereastră că urmează să schimbăm parola pentru utilizatorul pi. Vom apăsa Ok, după care va trebui introdusă parola de 2 ori. După schimbarea parolei, cea veche (raspberry) nu va mai putea fi folosită.

După shimbarea parolei, sistemul ne va anunța că parola a fost schimbată. Cel mai indicat ar fi să o notați.

2. Network Options

Configurarea rețelei ne va permite următoarele: să modificăm numele sistemului, care implicit este raspberry, să ne conectăm la o rețea wireless, să efectuăm configurări proxy și să modificăm denumirea interfețelor de rețea. Singurul lucru pe care îl vom modifica este numele sistemului, deși nu este necesar. Conectarea la o rețea wireless este deja facută, pentru că folosesc un Raspberry Pi Zero W configurat headless. Numele interfețelor de rețea nu le schimbăm. Este posibil să încercați și alte tutoriale și s-ar putea să nu știți ce este wlan0, de exemplu. Proxy nu vom folosi în rețeaua locală, deci nu va fi nevoie să configurăm.

Înlocuiți raspberry cu orice nume doriți și apăsați Ok. Folosiți doar caractere alfa-numerice și – sau _ .

4. Localisation Options

Am sărit peste opțiunea 3 pentru că nu este nevoie să configurăm nimic în Boot Options. 

În Localisation Options putem configura: limba în care dorim să folosim Raspbian, fusul orar, tastatura și țara pentru rețeaua wireless. Aici prefer să configurez doar fusul orar și să las restul opțiunilor așa cum sunt.

Este foarte ușor să configurăm fusul orar. Alegeți Change Time Zone, apoi Europe și căutați orașul care vă interesează, în cazul meu – Bucharest.

5. Interfacing Options

Aici vom putea activa câteva opțiuni interesante. 

Să le luam pe rând:

  • Camera – Dacă aveți o cameră pentru Raspberry Pi, de aici va trebui să activați portul CSI de pe placa Raspberry. Dacă vreți să folosiți o cameră pe portul USB, nu va fi nevoie să activați această opțiune. Opțiunile se activează prin simpla apăsare a butonului Yes.
  • SSH – Deja este activat, altfel nu am fi aici acum. Dar în cazul în care nu sunteți conectați headless, de aici trebuie să activați serviciul SSH.
  • VNC – Aceasta este mai mult o aplicație ce vă permite să va conectați la Raspberry pe interfața grafică. După activare, dacă aveți un cont la VNC, veți putea accesa Raspberry prin VNC la distanță prin internet, așa cum se poate face cu TeamViewer în Windows.

Acestea ar fi cele 3 opțiuni pe care eu le-aș activa. În cazul în care folosiți Raspberry pentru alte proiecte mai complexe, puteți activa și alte opțiuni.

7. Advanced Options

În Advanced Options putem configura anumiți parametri, printre care rezoluția, viteza procesorului etc., sau chiar mări partiția pe care o utilizează Raspbian.

Aici vom face doar două modificări:

  • vom mări spațiul pentru partiția pe care o va folosi sistemul de operare Raspbian;
  • vom modifica rezoluția ecranului. Dacă rezoluția rămâne cea implicită și vom utiliza VNC în viitor, nu vom putea vedea corect ecranul, pentru că acesta va utiliza o rezoluție foarte mică.

Nu am folosit până acum alte opțiuni din această secțiune în niciun proiect pe care l-am făcut cu Raspberry.

Rezoluția implicită este 720×480 și o puteți modifica după cum considerați, atâta timp cât monitorul vostru suportă rezoluția pe care o alegeți. Eu am să aleg 1280×1024.

Cam asta a fost partea de configurare cu utilitarul raspi-config. Pentru ca toate configurările să se salveze, apăsați Finish si reporniți Raspberry.

Mai puteți face și Update de aici, dar vă recomand să o faceți manual cu ajutorul comenzilor apt update, apoi apt upgrade. De ce? Pentru că update-uri vor fi tot timpul și, dacă vă obisnuiți cu aceste comenzi, va fi mult mai ușor si mai simplu să faceți aceste update-uri.

Nu uitați ca, după fiecare utilizare a contului cu drepturi elevate, prin intermediul comenzii sudo su, să tastați exit pentru ieșire din contul de root. Pentru a vă deconecta de la sesiunea prin Putty tastați logout și apăsați Enter de la tastatură.

One comment

  1. Pingback: Raspberry Pi Imager - 7Hub

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!